Derfor tiltrækker du narcissistiske mænd

Narcissistiske relationer er en kompleks og ofte ødelæggende del af mange kvinders liv.

Som psykoterapeut og traumeterapeut har jeg mødt mange kvinder, der lider under det mønster, at de gentagende gange gennem livet, tiltrækker de samme usunde og narcissistiske personlighedstyper.

Kvinder i ‘narcissistiske’ forhold

Det som kendetegner disse kvinder er, at de ofte ikke spotter narcissisten i tide og derfor gang på gang oplever at blive såret, despekteret og forladt.

Disse kvinder står overfor følelsen af, at de ikke er værdige en sund og respektfuld behandling, at de er mindre værd end andre og at de ikke kan stole på dem selv og deres dømmekraft.

Efter at have været sammen med én eller flere narcissistiske mænd bliver de ofte “bange” for at indgå nære og intime relationer og sætter sig derfor i situationer, hvor de ikke KAN lykkes med kærligheden. Et eksempel kan være at få et kærlighedsforhold med en gift mand eller at bryde med en kæreste inden forholdet bliver for seriøst.

Derfor tiltrækker du narcissister og usunde mænd

For at kunne bryde med disse uhensigtsmæssige og stærkt ødelæggende mønster, hvor man tiltrækker usunde, narcissistiske mænd, er det først og fremmest nødvendigt at se og forstå de underliggende tilknytningsmønstre, som ofte er på spil.

De fleste af vores tanke -og handlemønstre er ubevidste og derfor vil langt de fleste mennesker, have brug for terapeutisk hjælp, til at få øje på og bryde med disse, for herefter at kunne skabe de nødvendige ændringer i deres liv.  

Har man som barn oplevet en fraværende og måske emotionelt utilgængelig forælder ude af stand til at trøste, berolige eller være nærværende på afgørende tidspunkter i ens liv, pga. arbejde, stress, depression eller måske narcissisme, så vil det præge tilknytningsmønsteret negativt.

Gennem den manglende respons fra forældrenes side, lærer barnet, at voksne ikke er til at stole på og det vil derfor søge konstant bekræftelse og opmærksomhed hos andre, samtidig med at det oplever frygt og angst for afvisning. Et sådanne tilknytningsmønster følger ofte barnet ind i voksenlivet, hvor det påvirker dets voksenrelationer og ikke mindst tiltrækningen af potentielle partnere… herunder narcissister.

Kvinder, der tiltrækker narcissister, kender typisk til disse personkarakteristikker fra deres barndom og opvækst, og søger disse mænd, da de udstråler en magnetisk selvsikkerhed og fordi relationen er genkendelig. Samtidig spotter en narcissist kvindens undvigende eller ængstelige/ambivalente adfærd, da en kvinde med dette mønster, er lettere at manipulere og kontrollere. En narcissistisk mand formår ofte at tiltrække deres partnere ved at udnytte deres sårbarheder og behov for kærlighed og anerkendelse. Dette skaber en illusion af intensitet og passion i begyndelsen af forholdet og kan derfor føre til en dyb følelse af tomhed og smerte senere hen.

Sådan brydes det uhensigtsmæssige tilknytningsmønster

Traumeterapeutisk kropsterapi kan spille en afgørende rolle i at bryde dette destruktive mønster og stoppe tiltrækning af narcissister, da mønsteret er dybt indgroet i både krop og sind. I langt de fleste tilfælde, er det ikke tilstrækkeligt blot at erkende og forstå disse dynamikker, da systemet skal forprogrammeres i det ubevidste dybt nede i nervesystemet. Vores tilknytningsmønstre skabes i vores barndom og ungdom og derfor er dette mønster, det vi kender allerdybest til og er tilsvarende lige så vanskeligt at bryde med.  

Kvindelige klienter kommer til mig med disse udfordringer, når smerten og ensomheden er uoverstigelig og ikke længere til at holde ud og leve med. Smerten og konsekvenserne ved de uhensigtsmæssige tanke -og handlemønstre er på denne måde blevet større, end frygten for at skulle rode op i fortidens smerte og skabe den nødvendige forandring. Ofte skal mange kvinder meget langt ud i deres smerte og ofte selvdestruktive selvpineri, før de tør tage det nødvendige, dybdegående og ofte altafgørende skridt henimod deres healing.

Mine kvindelige klienter udtrykker ofte en frygt for at opdage hvem de er uden denne søgen efter bekræftelse hos usunde mænd, uden selvsabotagen, afstanden til andre og smerten ved at blive forladt, svigtet og stå alene. Hvem er de, når de ikke er hende, som hele tiden oplever ulykkelig kærlighed? Hende som holder afstand til mænd men lider dybt indeni over denne afstand? Og hvem er de, når de ikke er hende, som søger trøst og omsorg, når hun er blevet behandlet uværdigt og føler sig svigtet… igen?

Inden kvindelige klienter vælger at komme i terapi hos mig, har de ofte afprøvet flere gratis løsninger, læst selvhjælpsbøger og forsøgt at løse deres udfordringer selv og alene. Det er altid udfordrende at skulle dele sit allerinderste og mest sårbare med en terapeut, men i langt de fleste tilfælde er det nødvendigt, hvis man ønsker at blive helt fri og skabe et andet liv for sig selv.

Mange beskriver også, at de har gået til psykolog i noget tid (ofte år) og dermed har fået en kognitiv og mental forståelse af deres udfordringer. Uden en kropsterapeutisk og holistisk/helhedsorienteret tilgang til deres udfordringer, vil de dog sjældent få integreret disse erkendelser på et kropsligt plan i nervesystemet.

Jeg har arbejdet med mange behandlere og terapeuter gennem mine over 15 år som traumeterapeut, og fælles for dem har været, en længsel efter at lande det bevidstliggjorte dybt nede i krop og nervesystem. Ydermere husker kroppen mere end sindet gør og derfor er der meget vi ikke kan begribeliggøre kognitivt men som skal opleves kropsligt. Dette sker gennem holdings, åndedrætsteknikker og traumeinformeret kropsterapi.

Ved at arbejde sammen med en terapeut kan kvinder lære at genkende og ændre de destruktive mønstre og overbevisninger, der holder dem fanget i tiltrækning til usunde relationer og narcissister. Vi opbygger gennem terapien, en sundere selvopfattelse og styrker selvværdet på ubevidst plan, lærer sunde grænser og kommunikationsfærdigheder samt udvikler evnen til at identificere og undgå toksiske relationer. Dette vil føre til større selvindsigt og styrke evnen til at opbygge sundere relationer baseret på den forandring vi skaber dybt nede i krop, sind og nervesystem.

Book tid til et forløb, ved at skrive til mig her: https://detsundeparforhold.dk/kontakt-johannes/

Mvh. Johannes Brormand Søndergaard
Psykoterapeut / Traumeterapeut / Sexolog