fbpx

Del 3: Healing af den feminine erotiske kraft

OM den feminine krafts genrejsning set fra en maskulin beskuers (begrænsede) synspunkt

Genskabelse og udvikling af det seksuelle rum starter med kvinden.

I den kommercielle verden, bliver sex typisk fremhævet i en overvejende maskulin form. I strømmen af øredøvende budskaber om produkter, som kan købes for at give maksimale orgasmeoplevelser, ligger der en samtidig undertrykkelse af den del af seksualiteten, som handler om den dybeste autentiske tilstedeværelse i vores sanse- og følelsesmæssige dybder. Selvom der er sex overalt, mangler vi alligevel kontakt til denne helt essentielle del af seksualiteten.

Når seksualkraften ikke lever i os, mister vi livsmod og selvtillid. I seksualiteten ligger det dybeste potentiale for undertrykkelse. I dette punkt ligger muligheden for magt til dybest set, at destruere den mest centrale livskraft i os selv og hinanden. Hermed kan vi styre hinanden. Når seksualiteten kan bruges til magtundertrykkelse, ligger det på den anden side også implicit, at det modsatte kan gøre sig gældende.

Det er nemlig i det selvsamme seksuelle rum, at vi har mulighed for at genskabe os selv og vores forhold til hinanden. Og vores påstand er, at første skridt er at give healing til den seksuelle kraft i os alle, først og fremmest. Det kræver blot, og dette er for mange ikke så lidt i øvrigt, at vi tør bevæge os ind i det mest intime rum.

Dette rum er usikkert. For i og med at vi, som vi  påstår, ikke kender den feminine side af seksualiteten til fulde, kræver det, at begge parter tør kaste sig ud på ukendt territorium.

Dette rum er usikkert, fordi vi er flasket op i et samfund med det ekstroverte, det mentale og logiske, det handlende, det målrettede, og ikke mindst det resultatskabende og målbare som primære kvaliteter. Dette udgør de mest gennemgående samfundsværdier, som man, hvis man vil klare sig optimalt, i høj grad må tage på sig, uanset om man er mand eller kvinde. Men disse egenskaber giver ikke redskaber til at bevæge sig i den feminine del af det erotiske rum.

I det feminine erotiske rum er det nødvendigt at smide maskerne. Ikke alene det fysiske tøj skal af. Det symbolske tøj skal også af: Rollerne vi spiller. Vores front-stage masker fra samfundets scene. Dem, som ofte tildeler mere og mindre magt alt efter rollen, der spilles. Det er de roller, som ofte fastsætter spillereglerne for det seksuelle rum, på forhånd og på en ofte usagt måde.

Og herfra – efter maskefaldet – kan vi vende fokus imod vores evne til kærlighed. Kærlighed følger lovmæssigt i forlængelse af evnen til empati og det at kunne føle, mærke ind i den anden og sanse dybt dybt ind bag hinandens masker og turde lukke den anden ind bag sine egne. Have lyst til og glæde ved at leve empatisk og indfølende med vores medmennesker – og da ikke mindst med vores partner.

Forudsætningen for at vi tør lade os selv sanse og mærke af andre er, at det rum vi befinder os i føles trygt. Kun når der er kærlighed, kan vi føle os trygge og have tillid. Kun når der er tryghed og tillid, kan vi folde os autentisk ud og være mere kærlige. Således bliver det en god cirkel der breder kærligheden ud som ringe i vandet.

Ved Kathrine Johansson & Johannes Brormand

Er du interesseret i at fordybe dig mere i denne kærlighedens og parforholdets mystik så kan du købe vores on-demand-forløb Det sunde parforhold, hvor vi taler om, hvordan vi som par udforsker dette og skaber en praksis for et bæredygtigt og kærligheds-genererende parforhold.