fbpx

Når vi har konflikter i vores parforhold

Når vi har konflikter i vores parforhold, skal vi være opmærksomme på vores måder hvorpå vi agerer i konflikten. Flygter vi ind i afhængigheder eller tør vi rent faktisk gå ned i smerten sammen? Især i denne tid, som er meget svær for mange, har vi brug for at stå stærkt i vores kærlighedsliv og sexliv. Efter flere turbulente og usikre år præget af frygt, krig og chaos, er vi alle fyldt op. Ikke nødvendigvis af angst og frygt men af frustrationer, hvilket ofte tærer på parforholdet og sexlivet.

Når vi er frustrerede og usikre, agerer vi ofte uhensigtsmæssigt og til tider infantilt. Vi kommer til at snerre ad hinanden og føler os let misforståede, oversete og overhørte. Vi ender i de samme konflikter igen og igen og synes ikke at kunne løse dem tilfredsstillende og konstruktivt. Vi begynder at trække os fra hinanden og skaber distance – ikke nødvendigvis bevidst, men fordi vi ikke føler os hørt og forstået af den anden. Vi frygter at blive svigtet, som vi er blevet så mange gange i vores liv og forskanser os derfor fra den anden. Den fysiske kontakt hinanden imellem bliver begrænset og vi mister lysten til at være tæt og intime sammen.

Dette er starten på slutningen af vores parforhold, hvis ikke vi finder ind på rette spor igen.

Et parforhold uden nærhed, intimitet og sex vil blot være et platonisk partnerskab uden den egentlige lim, som holder parforholdet levende og udviklende. Det er vores påstand i hvert fald, efter at tusindtal af klienter og par i terapien.

Vi ved godt at den er gal, men orker ikke at gøre noget ved det

Mange vil blive revet fra hinanden i denne tid, da de er kommet for langt væk fra hinanden og ikke har været i rettidig omhu med at prioritere tid sammen, få ”løst” deres konflikter og plejet deres sexliv. Det er blevet for uoverskueligt at skulle tage sig af alt det, som har hobet sig op i en travl og stresset hverdag. Vi orker ikke at gå ned i alle uoverensstemmelserne, følelserne og frustrationerne igen. Vi orker ikke at se på alle de gange vi smækkede med døren. De gange vi misforstod hinanden og kom til at sige noget vi ikke mente. Alle de gange vi følte os overhørte og oversete og forlod konflikten uforløst og i vrede. Vi orker det bare ikke og håber at det hele går væk af sig selv og at vi igen kan finde tilbage til kærligheden, lysten og nydelsen med hinanden. Vi flygter ind i peak-oplevelser som genererer adrenalin og gør det via vores arbejde, lægger ny planer, køber nyt hus, laver nye to-do-lister, planlægger den næste ferie, starter endnu en ny Netflix-serie, scroller endeløst på telefonen, ser porno og indtager nydelsesmidler som sukkerholdige fødevarer og alkohol.

Lige under overfladen ligger smerten, ulykkeligheden og ensomheden, som vi ikke VIL eller TØR mærke og denne kan dulmes for en tid. Derfor er vi en nation som i dag er dybt afhængige af disse peak-oplevelser som forstærkes af den nemme tilgang til bl.a. vores smartphones. At sidde og scrolle gennem fx de sociale medier tilsvarer vores søgen efter tre ens symboler på den enarmede tyveknægt. Vores telefoner er blevet vores nye tilflugtssted hvor vi kan opleve et kick via et spændende opslag, en ny diskussion, noget at grine af eller blive forarget over. Det er vores fristed væk fra de udfordringer som vi oplever i vores kærlighedsliv og sexliv.

Det vi oplever lige nu, er en ubehagelig og ildelugtende bundvending, hvor alt det vi ikke har fået kikket på, bearbejdet og forløst i sind og krop, kommer frem i lyset – op til overfladen. Vores kop er fyldt og det vil den blive ved med at være, til den dag vi beslutter os for, at gøre det nødvendige arbejde og få den tømt. Det er ikke et særligt let eller kønt arbejde, for så havde vi jo allerede gjort det, men det er et absolut nødvendigt arbejde, for at sikre sin egen og parforholdets sundhed og fremtid.

Det er ikke en falliterklæring at bede om hjælp!

Man kan gøre rigtig meget selv ved bl.a. at være i rettidig omhu med hinanden, med nærværet, konflikterne og ens sexliv, men er man nået derud hvor konflikterne gentager sig selv og man ikke synes at komme videre, så kan man være nødsaget til at søge den nødvendige hjælp udefra.

Vi har alle brug for hjælp og guidning udefra en gang imellem, da vores parforholds bevidsthed kun er summen af os to. Der vil således altid være noget, som vi ikke selv kan få øje på og dermed løse. Johannes og jeg søger selv hjælp og guidning udefra i vores forhold, idet vi hele tiden bestræber os på, at blive mere bevidste om det vi er ubevidste omkring. Vores parforhold er vores fundament og ståsted og derfor søger vi dagligt, at styrke dette gennem daglig praksis, bevidsthedsarbejde og et aktivt og bevidst sexliv.

Vi skal ikke se det at gå i parterapi, som et nederlag eller en falliterklæring, snarere tvært imod. At vælge at søge hjælp og guidning udefra er en ansvarsfuld beslutning og udtrykker et ønske om, at ville hinanden, udviklingen og kærligheden.

Ønsker I vores hjælp eller har spørgsmål, så er I meget velkomne til at skrive til os via vores e-mail info@detsundeparforhold.dk. Her kan I også booke en uforpligtende samtale, hvis I ønsker afklaring på, om vi kan hjælpe jer igennem et forløb i parterapien. Du kan også læse mere om vores parterapi her.

Med ønsket om at I må komme hinanden endnu nærmere

Kærligst
Izzah

Få de seneste nyheder via vores nyhedsbrev her: www.detsundeparforhold.dk/nyhedsbrev 
og se meget mere på de sociale medier nedenfor:

► YouTube:
www.youtube.com/@IzzahxJohannes
 ► Det sunde parforhold:
www.facebook.com/groups/225212215737919
► Tantra Danmark:
www.facebook.com/groups/652645138206479