Hvorfor gå i parterapi?

Hvorfor gå i parterapi?

Fordi vi alle engang imellem har brug for, at en tredje person udefra kikker ind.

Vi bærer alle på megen individuel smerte og denne tager vi med ind i vores parforhold. Vi plejer at sige, at nissen flytter med. Ofte er vi ikke bevidste om denne nisses karakter og ”udseende”, hvilket gør, at vi ikke kan identificere årsagerne til, at vi altid ender i de samme konflikter og udfordringer blot med forskellige partnere. Og ja, vi begge har op til flere “nisser” med, som vi har samlet op og fået på slæb gennem livet.

Derfor gør det det vanskeligt at tale sig ud af konflikterne, man har i sit parforhold og man vil ofte opleve, at man i stedet optrapper og forværrer konflikterne i stedet for at løse dem.

Et resultat af dette er ofte, at begge parter begynder at tie om de tanker og følelser de har, da de ikke kan overskue flere smertefulde konfrontationer.

Udfordringen er, at vi er uforløste og føler os hverken set, hørt eller forstået af vores partner. Hos kvinden vil disse følelser hobe sig op og hun bliver mere og mere sensitiv og overtolkende på hans handlinger og udtalelser. Vi kvinder glemmer sjældent det vores partner sagde eller gjorde og som sårede os. Vi samler det hele på en imaginær liste i vores hoved og kan til enhver tid referere til tidligere episoder, hvor vi følte os oversete, uretfærdigt behandlede og sårede af vores partner. Vi har et dybdeliggende behov for at blive hørt og forstået i denne smerte. Bliver vi ikke det, så hober små udfordringer og overensstemmelser sig op og bliver til en kæmpestor og hysterisk dramabombe som bliver smidt, så snart muligheden er der.

Men med tiden opgiver vi at blive hørt og forstået af den anden, hvis vi igen og igen møder den samme udfordring og vi ikke formår at løse den tilfredsstillende for begge parter.

Til sidst bliver hverdagen en form for overlevelse, hvor vi begge ved, at der ligger en stor og ildelugtende lort i hjørnet og stinker, men ingen af os tør gøre opmærksom på den eller forsøge at fjerne den. Vi lever på denne måde et hverdagsliv lige over overfladen, vel vidende om, at der lidt længere nede ad stien, ligger en masse, som endnu er ubearbejdet og uafklaret. På ethvert givent tidspunkt kan denne tikkende bombe gå af og i et forsøg på at undgå dette, fylder vi hverdagen med alt, som kan distrahere os fra den virkelige smerte.

Vi fordyber os måske i arbejdet, lægger nye planer, intensiverer vores træning, ser Netflix-serie eller porno og arrangerer den kommende ferie. Vi gør alt hvad vi kan for at normalisere vores forhold og hverdag og fylde nydelse og adrenalin-oplevelser ind i det hul, hvor smerten og lorten ligger gemt.

Hvornår skal man søge parterapi?
Lige meget hvor længe vi som par har været sammen, så møder vi til tider udfordringer, som kan virke uoverskuelige og uoverkommelige. Det er i disse tider, at mange par søger hjælp og guidance udefra. Vi har kun den bevidsthed, som vi som par tilsammen indeholder ligesom 1+1 altid vil give 2. Vi får derfor ikke øje på flere automatreaktioner og blinde vinkler end vores hver især og fælles bevidsthed tillader. Netop derfor kan det være en god ide engang imellem at søge hjælp og vejledning udefra.

Det man skal vide er, at det aldrig er for sent at søge parterapi, så længe begge parter ønsker forandring og finde tilbage til hinanden. Det er dog altid en fordel at være i rettidig omhu med sit parforhold og søge hjælp og guidance, inden man når til en højspændt konfliktsituation eller er tæt på skilsmisse.

Det er ikke skamfuldt at gå i parterapi – tvært imod!
Det skal hverken ses som skamfuldt eller som et nederlag, at man som par må søge parterapi. Måske er det netop forudsætningen for det sunde og bæredygtige parforhold, at vi til tider søger at blive mere bevidste, søger alternative veje og oplysning via kvalificeret hjælp udefra!?

Dette er de eksakte leveråd Johannes og jeg selv lever efter og gøder vores forhold med og derfor søger vi selv fra tid til anden supervision og guidning udefra.

For de fleste mennesker er vores parforhold vores fundament i livet. Vi lever måske under samme tag, har fællesøkonomi, børn og rejser på ferier sammen. Vi ønsker mest af alt at være lykkelige sammen, forstå hinanden og have hed, forløsende sex. Men dette lykkes desværre ikke for særligt mange i vores travle samfund, da vi undervejs i travlheden glemte at være omhyggelige med vores kærlighedsliv og sexliv. Vi glemte at bruge tid sammen, lytte og være nærværende med hinanden. Vi glemte at kysse inderligt, at lægge hånden blidt på lænden og dyrke hed sex hvor end vi kunne komme til det. Vi mistede gnisten og dermed lysten til hinanden.

På et tidspunkt føles det som om, at vi er nået for langt væk fra hinanden og at det er uoverskueligt at finde tilbage igen. Vi ved simpelthen ikke hvordan vi løser knuden og får lyst til at kommunikere kærligt igen. Hvordan vi finder tilbage til de dybe og indlevende samtaler og blide og inderlige berøringer.

Det er også i disse situationer at parterapi og parguidning kan være løsningen.

Kunsten i et sundt parforhold er at stoppe op engang imellem og være ærlig med den situation man står i. Herfra kan man tage en beslutning om, at gøre arbejdet sammen eller afslutte forholdet. Det er sjældent tilstrækkeligt blot at læse nogle artikler eller se YouTube-videoer om konflikthåndtering, når man står i dem. I stedet bør man beslutte sig for at GØRE det nødvendige og dybdegående arbejde sammen og dermed skabe et helt nyt afsæt for et bæredygtigt og nærende kærlighedsliv og sexliv.

Kærligst 
Izzah 🦋

Få de seneste nyheder via vores nyhedsbrev her: www.detsundeparforhold.dk/nyhedsbrev 
og se meget mere på de sociale medier nedenfor:

► YouTube:
www.youtube.com/@IzzahxJohannes
 ► Det sunde parforhold:
www.facebook.com/groups/225212215737919
► Tantra Danmark:
www.facebook.com/groups/652645138206479